Razem zwiększają efektywność pracy mózgu
25 listopada 2010, 12:42Czemu tak wielu ludzi lubi pić kawę (często posłodzoną), pogryzając do niej coś słodkiego, np. czekoladkę lub ciastko? Okazuje się, że połączenie kofeiny i glukozy zwiększa efektywność pracy mózgu (Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental).
Orzechy ziemne dobre dla tętnic
31 marca 2015, 12:23Orzechy ziemne uwzględnione w wysokotłuszczowym menu poprawiają poposiłkowy profil trójglicerydów i pomagają zachować prawidłową funkcję śródbłonka. To istotne, bo zazwyczaj po jedzeniu obfitującym w tłuszcz funkcja naczyń ulega upośledzeniu do czasu zniknięcia tłuszczu z krwiobiegu.
Jadalne pojemniki na wodę i napoje izotoniczne przejdą testy w czasie maratonu londyńskiego
19 kwietnia 2019, 09:25Podczas tegorocznego maratonu w Londynie przetestowane zostaną jadalne "płynne" kapsułki wytwarzane z wodorostów, które pomogą biegaczom ugasić pragnienie i nie przyczynią się do wzrostu zanieczyszczenia plastikiem.
Mleko niszczy właściwości prozdrowotne herbaty
9 stycznia 2007, 12:26Mamy złą wiadomość dla miłośników tzw. bawarki, czyli herbaty z mlekiem. "Czysta" czarna lub zielona herbata zawiera dobroczynne przeciwuleniacze — flawonoidy. Poprawiają one krążenie, pomagają zapobiegać chorobom serca, chronią też przed niektórymi postaciami nowotworów. Okazuje się jednak, że dodanie mleka niweluje ich działanie...
Wytrzymałość ze skórki
25 czerwca 2009, 10:25Kwercetyna, przeciwutleniacz występujący w skórce czerwonej cebuli, jabłek, jagód i winogron, znacznie zwiększa wytrzymałość u osób, które regularnie nie ćwiczą (International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism).
Jogurt z wit. D zmniejsza ryzyko miażdżycy u cukrzyków
24 listopada 2011, 09:55Poza nadciśnieniem czy paleniem tytoniu, cukrzyca stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że regularne jedzenie jogurtów wzbogaconych witaminą D obniża u diabetyków poziom cholesterolu oraz biomarkerów dysfunkcji śródbłonka.
Kakao dobrze wpływa na zdrowie sercowo-naczyniowe
17 października 2016, 10:47Flawanole z kakao korzystnie wpływają na wiele biomarkerów zdrowia sercowo-naczyniowego.
Kawa smakuje lepiej gdy... filiżanka jest gładka
29 grudnia 2019, 05:45Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa lepiej smakuje, gdy naczynie, z której ją pijemy, jest bardziej gładkie. Wówczas postrzegamy napój jako słodszy. Gdy zaś pijemy kawę z chropowatego naczynia, w ustach pozostaje gorzkawy posmak.
Odtłuszczone mleko chroni przed nadciśnieniem
21 lutego 2008, 09:06Odtłuszczone mleko chroni przed nadciśnieniem - wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane w ostatnim numerze czasopisma Hypertension.
Kawa nie zwiększa czujności
4 czerwca 2010, 09:29Specjaliści z Bristolu dowodzą, że spożycie kawy nie wiąże się z rzeczywistym wzrostem czujności, a ludzie przywiązani do porannego picia małej czarnej doświadczają jedynie złudzenia.